Guvernul francez se declară dispus să acorde autonomia insulei Corsica

0
585
Presedintele francez Emmanuel Macron si doi lideri nationalisti corsicani, Gilles Simeoni si Jean-Guy Talamoni, la Ajaccio

In urma unor manifestaţii violente care au zguduit Corsica în ultimele zile, Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, se deplasează miercuri şi joi pe insula franceză din Mediterană. In ajunul acestei vizite, Darmanin a acordat un interviu exclusiv cotidianului Corse Matin în care afirmă că va lansa «discuţii fără precedent în jurul unor chestiuni instituţionale. Suntem dispuşi să mergem până la acordarea autonomiei Corsicii» spune ministrul de interne.

Este o frază care agită déjà spiritele. Pentru prima dată în istorie, executivul de la Paris evocă posibilitatea de a acorda autonomia Corsicii.

Cert, în interviul acordat ziarului Corse Matin, Gérald Darmanin pune nişte condiţii prealabile deschiderii negocierilor. In primul rând, revenirea la calm. «Nu putem dialoga sincer în democraţie sub presiunea bombelor agricole şi a omniprezenţei forţelor de ordine» spune ministrul francez de interne.

Insula Corsica este zguduită de aproape 2 săptămâni de manifestaţii violente după ce Yvan Colonna, încarcerat pe viaţă după ce a fost găsit vinovat de participarea la asasinarea prefectului Claude Erignac în 1998, a fost zdrobit în bătaie, în închisoare, de un co-deţinut islamist. Colonna este în continuare în comă, între viaţă şi moarte iar violenţele recente din Corsica au făcut zeci de răniţi în rândul forţelor de ordine.

/www.rfi.ro/

Lasă un răspuns