Duminică are loc în Franţa primul tur al alegerilor locale. Ultimele mitinguri de campanie, mai ales în marile oraşe, au fost însă anulate din cauza coronavirusului.

O singură excepţie în această săptămână la Paris. Mitingul de luni seara al conservatoarei Rachida Dati. Fosta ministră a Justiţiei în vremea lui Nicolas Sarkozy – ex-preşedinte care dealtfel a venit să o sprijine la mitingul de luni – a restrâns însă numărul de participanţi la sub o mie, pragul impus de autorităţi pentru reuniunile publice. Ecologiştii dar şi socialiştii actualei primăriţe, Anne Hidalgo, dată învingătoare în faţa lui Dati, şi-au anulat însă ultimele mitinguri prevăzute în capitală. Măsuri similare au luat şi candidaţii din marile oraşe din provincie precum Lyon, Marsilia sau Strasbourg.

Executivul de la Paris a decis să menţină scrutinul local – sau municipal, cum i se spune în Franţa – programat în 15 şi 22 martie. In condiţiile în care numărul de participanţi la o reuniune nu poate depăşi mia de persoane, campania acestor ultime zile are o alură bizară. Intrunirile sunt mai mici, de proximitate, sau concentrate pe reţelele de socializare.

Mai mult la rfi.ro

Lasă un răspuns