Ziarul „Zorile Bucovinei”: Şobolanii părăsesc corabia – ruşii (nomenclatura civilă şi militară) fug cu miile din Crimeea

0
273

Rusia a închis temporar podul peste strâmtoarea Kerci, puternic lovită de rachetele ucrainene. Oficial, partea rusă susține că există riscul atacurilor cu rachete HIMARS. Neoficial, presa ucraineană speculează că este evacuată nomenklatura civilă și militară din peninsulă, instalată acolo după ocupația din 2014, scrie defapt.ro.

Podul care leagă Crimeea de Rusia a înregistrat un trafic record în ultimele ore deoarece oamenii se grăbesc să plece din peninsulă. Cozile lungi de maşini care traversează podul din Crimeea ce duce spre Rusia continentală, au demonstrat că „majoritatea absolută” a cetăţenilor ruşi a înţeles mesajul transmis de Zelenski. Cel puţin 38.000 de maşini au traversat marţi podul, un record, notează The Guardian.

Se pare că panica vine după ce s-a aflat că un depozit de muniții a explodat marți dimineața, în apropierea orașului Dzhankoi. Atacul nu a fost revendicat de ucraineni. Autoritățile locale au oprit călătoriile cu trenul, fiindcă liniile de cale ferată au fost avariate în urma exploziilor.
Podul a fost deschis în 2018, la patru ani după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea.
Liderii militari ruși sunt îngrijoraţi în legătură cu securitatea din Crimeea după exploziile raportate marți, potrivit unei actualizări zilnice de informații publicată de serviciile secrete britanice că un depozit de muniție a explodat marți în apropiere de Dzhankoi, în nordul regiunii, și că o cale ferată și o stație din apropiere au fost, de asemenea, avariate.

Cert, fuga în masă a avut loc după ce un depozit de muniţii şi o staţie electrică au explodat în apropierea oraşului Dzhankoi, un important nod feroviar. O altă lovitură aparent ucraineană a avut loc în afara capitalei regionale Simferopol, unde a fost distrusă o bază aeriană rusă.
Zelenski a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi aşteptate atacuri similare. El i-a îndemnat pe ucrainenii care locuiesc în Crimeea şi în sudul ocupat să stea departe de posturile de comandă inamice şi de bazele logistice. „Nu vă apropiaţi de obiectele militare ale armatei ruse, adăpostiţi-vă în subsoluri, locuri echipate”, a spus el. Acestea ar putea de asemenea să explodeze din cauza unor „neîndemânatici”, a adăugat el, descriind lupta ţării sale împotriva ocupanţilor ruşi drept un „război de eliberare a poporului”. Milioane de ucraineni luptă împotriva unui „stat terorist”, a adăugat el.
În ultima sa actualizare a informaţiilor, Ministerul britanic al Apărării a declarat că liderii militari ruşi ar putea fi „din ce în ce mai îngrijoraţi” de valul de eşecuri din Crimeea. Ministerul Apărării de la Moscova a promis că va face faţă la ceea ce a numit „sabotaj” local.
În perioada URSS, Moscova coloniza peninsula cu ofițeri KGB pensionați, care erau încurajați să se mute acolo.

Senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat miercuri că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru „a ridica moralul armatei”, însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și „practic este imposibil să fie afectată”.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat pentru The Guardian” că podul din Crimeea este construit ilegal și că ar trebui distrus.„38.297 de mașini au traversat podul din Crimeea în 15 august, anunță mass-media de stat rusă TASS, citând departamentul local de gestionare a drumurilor.

Acesta este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi.
Mă întreb dacă recordul va fi bătut astăzi”, a comentat oficialul ucrainean.

Informează Ziarul „Zorile Bucovinei”

Lasă un răspuns